Хлібозавод почав випуск нової продукції, збагаченої йодованим білком, - хліб білий І ґатунку та хліб запашний. Поки що в незначній кількості - вивчається попит. Спочатку новинка потрапила у фірмові магазини. Тепер підприємство бере замовлення і від торгівлі.
Дегустація, яка відбулася на заводі, ще раз засвідчила про високі якості цього хліба. Він має гарний зовнішній вигляд і добрі смакові якості. Рецептуру хліба та технічні умови узгоджено з Міністерством охорони здоров’я України та об'єднанням підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром». Аналізи на вміст йоду у цьому хлібові регулярно проводитиме Житомирський центр стандартизації, метрології та сертифікації. Хлібозавод завжди гарантує безпеку життю і здоров’ю населення при вживанні його продукції. Тим більше, що в наших умовах вироби, збагачені йодованим білком, просто необхідні, стверджують науковці.
Чому хлібозавод вирішив випускати таку продукцію? Завідуюча виробничою лабораторією Г.М. Швайківська посилається на думки вчених про хлібобулочні вироби, збагачені йодованим білком, спеціалісти дізналися про це саме від них. Увагу привернула стаття викладачів Національного університету харчових технологій, надрукована у журналі «Зерно і хліб». У ній сказано, що йоду в організмі людини - незначна кількість. Тому вчені вважають, що йодування продуктів харчування - основний метод профілактики йод-дефіцитних захворювань. Йод є у солі, скажуть читачі. Але науковці стверджують, що при деяких захворюваннях йодована сіль протипоказана.
Йодування хліба - це ще один крок до розв'язання проблеми нормалізації йодного обміну та профілактики йод-дефіцитних захворювань. А про необхідність хлібобулочних виробів, збагачених йодованим білком, Г.М. Швайківська говорить:
- Вживання такого хліба - це ефективний засіб профілактики захворювань щитовидної залози, обумовлених дефіцитом йоду. Користь від споживання нашого продукту значна. Споживання 250-300 г хліба, збагаченого йодованим білком, задовольняє добову потребу організму в йоді. Йод перебуває у зв’язаному з білком стані, не втрачається при тривалому зберіганні й термообробці. Забезпечує індивідуальну регуляцію йодного обміну в організмі, тобто організм вживає йод тільки у тій кількості, яка є необхідною, а зайве виводиться природним шляхом. Практично неможливе передозування організму йодом.
Хто вживав наш хліб, не відчуває ніякого смаку і запаху йоду в продукті.
Хлібобулочні вироби особливо корисні при різноманітних захворюваннях щитовидної залози, при затримці розумового та фізичного розвитку, вагітним та матерям, які годують дитину, населенню, котре живе в екологічно несприятливих умовах і піддано впливу радіації.
Залишається висловити побажання землякам словами Гіппократа: «Нехай наше харчування діє, як ліки».
Отже, ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» запрошує скуштувати нову продукцію. Підприємство, яке очолює енергійний і неординарний керівник С.Ф. Портянко, завжди дбає про земляків, аби вони мали смачний, не лише безпечний для здоров'я, але й корисний хліб. На майбутнє спеціалісти хлібозаводу планують випікати і булочні вироби, збагачені йодованим білком. Йод-казеїн (йод у сполуці з білком молока), що входить до цих двох видів хліба, закуплено, рецептура для булочних виробів також є. Слово за покупцями. Чим більше споживатимуть цих виробів, тим більше підприємство їх випікатиме.
Л. ЧАЙКА. |