ВСЕ ПРО ХЛІБ
«Хліб – всьому голова» говорить народна мудрість. Ми багато без чого можемо обійтися в своєму житті, але без хліба – ні. Щодня кожна родина дбає про те, щоб у домі була свіжа хлібина. Перш за все, хліб повинен бути якісний і безпечний для споживання. То що ми про нього знаємо? В нашому місті є кілька виробників хліба. Який і чий хліб придбати ми вирішуємо самостійно. Отже про всіх по порядку.
Почнемо з нашого хлібозаводу, найбільшого виробника і постачальника хлібобулочної продукції у місті та й по району.
Основна будівля підприємства є ще з 1944р. Під час війни 2 місцеві хлібопекарні були зруйновані та вирішено було пристосувати тимчасово під хлібовипікання цех по виробництву гнутих меблів (із лози). Немає нічого більш постійного, як тимчасове, от і тут тимчасовість затягнулася аж до кінця 70-х років. Саме тоді вирішили нарешті подбати про будівництво нового хлібозаводу.
Сучасний хлібозавод в різні роки, під керівництвом різних людей, вимушено змінював свої напрямки "вгору" чи "вниз" відповідно. Він пережив і "застійні" часи і переломні 90-ті. Та, як сказав Сергій Федорович Портянко, нинішній директор цього підприємства, (а керує він вже 14 років), найважчим видався саме 2000 рік. Рік боротьби за приватизацію. Саме приватизація дала підприємству самостійності, "розв'язала руки".
Сергій Федорович достаменно знає справу хлібопекарства і вболіває за неї. І це - не пусті слова, подивимося ж на факти.
Останні 15 років у виробництво стабільно вкладаються гроші. Вже протягом 4-х років завод працює прибутково. На підприємстві працює близько 220 чоловік. За добу виробляється біля 20 тон хлібобулочних і 120 кг кондитерських виробів.
Протягом останніх кількох років помітно стабільний ріст виробництва і реалізації хлібопродукції.
Підприємство має класичну технологію хлібовипікання, тобто опарну, в той час, коли міні-пекарні працюють прискореними методами (безопарними). Згідно технології опара довго відроджується, а потім замішується тісто. Для випікання однієї хлібини витрачається близько 5-6 годин. Продукція хлібозаводу цілком безпечна для споживача. Періодично всі вироби досліджуються на вологість, кислотність, пористість. Проводиться радіологічний контроль, а також контроль вхідної сировини (це борошно, цукор, дріжджі…). Аналізи коштують недешево (один до 500 грн.), все-таки керівництво не економить на безпеці своїх споживачів.
На підприємстві освоєно 22 нових видів виробів: хліба «Бородіно», хлібці «Васильківські», здоба «Столична», витушка здобна, торти «Мелодія», «Київський з фундуком» …
Середньомісячна заробітна плата становить 586 грн. фонд оплати праці за рік (2002 р.) 1492,0 тис. грн., в т.ч. основної – 769,1 тис.грн., додаткової – 466,3 тис.грн., інші заохочувальні виплати 256,6 тис.грн.
Рентабельність виробництва становить 12,0%, що на рівні 2001 року прибуток від випуску – 806 тис.грн., в 2001 році – 877,0 тис.грн. Зменшення прибутку на 8,1% пояснюється зниженням цін на основні види продукції. Оптово-відпускні ціни на масові види хліба з 1.10.02 р. були знижені на 10%, а з 4.10.02 р. понижена ще й торгівельна надбавка з 15% до 10%.
В цілому роздрібна ціна 1 кг хліба знижена на 13%. Так на 10.01.03 р. роздрібна ціна 1 кг дарницького на Новоград-Волинському хлібозаводі становить 1,03 грн., а середня по Україні - 1,23 грн. Хліба білого І ґатунку тут -1,17 грн., по Україні - 1,36 грн.
В минулому році сплачено податків і платежів різного рівня - 1 млн. 116,6 тис. грн. Зроблено на 10 тис. грн. спонсорської допомоги. Чистий прибуток за 2002 р. в порівнянні з 2001 р. менший на 90 тис. грн. і становить 246,4 тис. грн. проти 336,4 тис. грн. в 2001 році. Зменшення прибутку пояснюється збільшенням витрат на збут та заохочувальні та компенсаційні витрати згідно з колективним договором. Отже, ці цифри говорять за себе і можна лише позаздрити сучасному стану цього підприємства.
Я думаю, ви зрозуміли, що на Новоград-Волинському хлібозаводі дбають про високу якість своєї продукції, про безпеку і вишуканий асортимент хлібобулочних і кондитерських виробів. А що ж інші виробники хліба нашого міста та району?! Читайте про це на шпальтах нашої газети.
Леніна Бичковська |