Невипадково хлібопекарі радять включи¬ти в раціон харчування традиційний житній хліб. Жито — одна з найважливіших злако¬вих культур. Норма вживання житнього бо¬рошна (у відсотках до всіх злакових) — біля 30%. Житнє борошно володіє численними корисними властивостями. До його скла¬ду входить необхідна нашому організму амінокислота — лізин, клітчатка, марганець, цинк, на 30% більше заліза (ніж у складі пшеничного борошна), в 1,5-2 рази більше магнію та калію. Житній хліб випікається на рідких заквасках із використанням чистих культур молочнокислих бактерій із мінімальною кількістю дріжджів. Вживання житнього хліба допомагає знизити холе¬стерин у крові, покращує обмін речовин, роботу серця, виводить шлаки, допомагає попередити декілька десятків захворювань, в тому числі — й онкологічних.
Без сумніву, жито володіє лікувальними властивостями. Воно здатне виводити шлаки, солі та токсини, завдяки чому допомагає усунути причини багатьох за¬хворювань.
Відомо, що в 70-ті роки Люксембург з онкології кишківника займав одне з лідируючих місць у світі. З початком вживання в їжу житнього хліба і висівок за даним показником він потрапив у кінець списку. В Німеччині і Польщі житній хліб вважається дієтичним про¬дуктом. Він корисний для людей, котрі страждають малокрів'ям і цукровим діабетом. Але треба врахувати, що через підвищену кислотність, що захищає від ви¬никнення плісняви і руйнуючих процесів, житній хліб не рекомендується людям із підвищеною кислотністю кишківника, і тим, хто страждає виразковими захво¬рюваннями.
Але дуже важливо врахувати, що не ввесь житньо-пшеничний хліб, який потрапляє в реалізацію, є таким. Сучасні технології до¬зволяють затемняти хліб пшеничних сортів спеціальними добавками, що виключають із рецептури житнє борошно.
Тому, хочемо звернути вашу увагу на корисні властивості хлібів — «Дарницького», «Бородинського», «Васильківського», «Єлисаветградського», «Монастирського», що розроблені спеціалістами Новоград-Волинського хлібозаводу та випікаються з дотриманням всіх осо¬бливостей традиційного виробництва житнього хліба. Нещодавно до цього переліку прекрасних хлібів додався ще один вид, що вже встиг сподобатись усім покупцям, котрі його скуштували хоча б один раз. Це хліб «Лускунчик» — заварний житньо-пшеничний із додаванням насіння соняшника, родзинок, тмину та повидла, трикутної форми.
Фахівці Новоград-Волинського хлібозаводу роблять усе, щоб ваш раціон був по-справжньому різноманітним, смач¬ним і корисним, а найголовніше — безпеч-ним для вашого здоров'я. Смачного вам!
В.А. КОРНІЙЧУК,
начальник лабораторії, інженер-технолог
|