Про нас

Преса про нас

Останні новини

22.09.2023
ЧЕРГОВІ ПЕРЕМОГИ ХЛІБОЗАВОДУ

03.04.2023
ПРО ЗМІНУ НАЗВИ ПІДПРИЄМСТВА

08.07.2021
Міжнародна агропромислова виставка "Агро-2021"

15.02.2021
Подяка нашим водіям!

Нагороди

Нагороди BAKKERY UKRAINE - 2023
Нагороди BAKKERY UKRAINE - 2023

Контактна інформація

11701 Житомирська обл., м. Новоград-Волинський, вул. Героїв Майдану, буд. 10
Телефон: (04141)-35583
Факс: (04141)-35605
E-mail: nv-hlib@ukr.net
Докладніше

22.06.2006. Газета «Лесин край» № 49 (10104)
ХЛІБ: ОСЬ ТАК ПРИХОДИТЬ ВИЗНАННЯ!

Здавалося б, слово «хліб» не потребує пояснень і має завше однакове значення. Значення — так, проте стосовно якості, смаку і по¬живності можна дискутувати ще довго-довго. Тим більше, що ринок диктує свої умови, у яких виживати непросто навіть, здавалося б, у такій беззмінно затребуваній галузі промисловості, як хлібопекарська. Варто віддати належне пекарям, які об’єдналися в об'єднання «Укрхлібпром», якому належить понад 70% виробництва хліба в країні, та Все¬українську асоціацію пекарів — саме при їх підтримці відбуваються міжнародні спеціалізовані виставки обладнання, технологій і сировини для хлібопекарської та кондитерсь¬кої промисловості, виробництва морозива.
Виставка «Хліб. Кондитерські ви¬роби", котра проходить уже водинадцяте, мала метою представити повну і об'єктивну картину вітчизня¬ного хлібопекарства, сприяти роз¬витку цієї галузі промисловості, но¬вих хлібопекарських технологій, а також обміну інформацією і досві¬дом між учасниками виставки, яких було представлено з 12 країн: Ук¬раїни, Франції, Голландії, Чехії, Польщі, Болгарії, Німеччини, Італії, Туреччини, Словаччини, Росії. На такій виставці 6-9 червня у Києві побували хлібопекарі Новоград-Волинського хлібозаводу, адже його керівник С.Ф Портянко, як істин¬ний господар, уболіває не лише за популярність підприємства у своє¬му регіоні, а й усіляко сприяє, щоб гідно показати свої досягнення на міжрегіональному та вищих рівнях. І це вдається на славу! Ще жодного разу з подібних виставок не повер¬талися наші вироби непоміченими. Ось і знову невтомний творчий по¬шук хлібопекарів Новоград-Волинського хлібозаводу увінчався успіхом.
У VI дегустаційному Всеукраїнсь¬кому конкурсі, що проходив у рам¬ках виставки хлібобулочних і конди¬терських виробів, наші виявилися гідними однієї золотої, двох сріб¬них медалей і самого гран-прі!
Про це — трохи детальніше, а про те, що конкурс був дуже серйозним, свідчить вимогливе журі, до складу якого увійшли представники Депар¬таменту продовольства, об'єднан¬ня «Укрхліопром», МОЗ (Інститут гігієни і токсикології), Інституту стан¬дартизації УкрДНД.
У конкурсі взяли участь 13 підпри¬ємств з усієї України і було пред¬ставлено 32 зразки продукції у но¬мінаціях «Житньо-пшеничні подові сорти хліба» (крім «Дарницького» і «Українського»), «Булочні нездобні вироби до 0,5 кг» (крім бато-нів), «Кекси на хімрозпушувачах (сода) до 0,5 кг», «Рулети, бісквіти, торти на основі випе¬ченого медово¬го напівфабрикату», «Бубличні вироби». І, уявіть собі, серед кра¬щих на всю Україну виявилися наші місцеві плетінки «Дорожні», торт «Медок», кекс «Родзинка» та хліб «Апетит». Саме вони принесли цього року золоту, срібну славу і гран-прі Новоград-Волинському хлібозаводу!
Коли переможцями стають люди, про них говорять, вишукуючи у них причину перемог. Спробуймо зро¬бити це і стосовно наших запашних «борошняних переможців». Плетін¬ки «Дорожні» мають приємний смак і якісну структуру, виготовлені з пе¬реплетенням трьох частин тіста. Як правило, такі вироби тріскаються при випіканні, але у плетінках «Дорожніх» такий брак відсутній завдяки високим технологіям виготов¬лення у нещодавно обладнаній но¬вій печі (про це вже писала наша газета). Торт «Медок» — його назва не потребує коментарів, а срібло — то почесна відзнака його широкої заслуженої популярності серед споживачів.
Кекс «Родзинка», що також не за¬лежується на полицях магазинів, виготовляють з додаванням родзи¬нок. Це надає йому як приємного додаткового смаку, так і поживних властивостей.
Усі вищеназвані вироби відносять у хлібопекарстві до кондитерських.
Піком усіх представлених на кон¬курс зразків стало новостворене дітище місцевих хлібовиробників інженерів-технологів Г.В. Горбонос, Г.М. Швайківської, нач. виробництва В.О. Сербін — хліб «Апетит». Знайомся, шановний читачу: це надзвичайно поживна життєдайна суміш пшеничного та житньо-обдирного борошна, соняшникової олії, пресованих дріжджів, солі та води. У стандартному на перший погляд, наборі особливістю є древ¬ня технологія випічки житньо-пше-ничних сортів на основі рідких жит¬ніх заквасок. У результаті цього хліб має неповторний тонкий аромат і зберігає величезну кількість вітамі¬нів та амінокислот. Найцінніша риса «Апетиту» — набагато нижчий, ніж, скажімо, у стандартному «Дарниць¬кому» чи «Українському» хлібах, градус кислотності — 6. А це означає, що він найкраще підходить для спо¬живання людям з підвищеною кислотністю шлунка. Тож гран-прі для «Апетиту» — виправдано заслу¬жена найвища у межах конкурсу ви¬нагорода.
Варто зазначити, що останнім ча¬сом Новоград-Волинський хлібоза¬вод посилено працює над поши¬ренням асортименту так званих за¬варних сортів хліба. До таких, пе¬редусім, належать широко відомі у нашому краї «Звягельський завар-ний», виготовлений з застосуван¬ням солоду житнього ферментова¬ного, розрахований на гурманів, бо нагадує за смаком славетний «Бо¬родінський»; хліб «Монастирський», відмінна особливість якого у складі — солод житній ферментований су¬хий; хлібці «Заварні з чорносливом (курагою, родзинками)» і «Василь¬ківські, зручні у фасуванні. бо їх вага — від 400 г; хліб «Запашний збагачений йодованим білком», особливо корисний для мешканців чорнобильських зон і вагітних (його особливість у тому, що йод не випа¬ровується при високих температу¬рах, а зберігається у продукті); ко¬рисні для хворих на шлунково-киш¬ковий тракт хлібчики «Висівкові» з додаванням висівок. Усі вони — лі¬кувально-профілактичні. А от хліб «Пшенично-білковий» уже увійшов до складу лікувальних — його за¬тверджено МОЗ України і особливо рекомендовано хворим на цукровий діабет.
Особлива цінність хлібопродукції місцевого хлібозаводу — у її цілко¬витій, так би мовити, натуральнос¬ті: жодного хімічного і синтетичного інгредієнта тут не застосовують, а використовують лише натуральні добавки, котрі відповідають усім са¬нітарно-гігієнічним вимогам. На за¬воді — постійний суворий контроль вхідної сировини, чим займається інженер з якості Г.Т. Гордійчук. Раз у квартал продукцію перевіряють на вміст «важких» металів, а щомі¬сяця роблять аналіз йоду, здаючи зразки хліба з йодованим білком у Центр стандартизації. Під пильним контролем СЕС — вода і тваринне масло, кожна партія якого прохо¬дить бакдослідження.
Відповідальність до своєї справи у місцевих хлібовиробників полягає не лише у межах самого хлібозаво¬ду: відділ маркетингу ретельно ви¬вчає попит споживача на продук¬цію, а спеціалісти роблять рейди по магазинах, стежать, щоб хліб збері¬гали у належних умовах, а хлібобу¬лочні кондитерські вироби реалізо-вували без непорозумінь (скажімо, недопустимим вважається перемі¬нити коробки на тортах) і затримки тощо.
Сьогодення Новоград-Волинського хлібозаводу спрямоване на гідну конкуренцію на ринку хліба. А вона у всьому залежить від споживача: адже його оцінка — то безперебій¬ний попит на хліб місцевого вироб¬ництва, гарні відгуки про якість і асортимент хліба та кондитерських виробів Саме для цього і вивчають найдавніші хлібопекарські рецепту¬ри і традиції, цікавляться усіма най¬новішими технологіями хлібовиробництва та запроваджують усе кра¬ще в себе на заводі. Тож саме до таких і приходить визнання — на¬родне і державне.
Леся ҐУДЗЬ.
Назад
© 2012 ПАТ "Новоград-Волинський хлібозавод". Розроблено ТОВ "Емкон"